Navigation Menu+

Listopadowe propozycje kulinarne

Dodano dnia Lis 9, 2017 przez w Kuchnia |

Nawet te osoby, które dotychczas nie przygotowywały takiej potrawy nie powinny mieć problemu z jej wykonaniem

Dzisiaj będzie znowu o kulinariach, a dokładniej o tym, co lubię jeść w listopadzie. Jesień zawsze nastrajała mnie do gotowania, w związku z czym nie dziwcie się, że teraz królują na mojej stronie przepisy na różne dania. Jako, że za chwilę mamy 11 listopada, to chciałam Wam zaprezentować przepis na przepyszną gęsinę. Możecie go wypróbować na świątecznym stole.

W moim domu, tak jak i w prawie całej Europie, w dniu Świętego Marcina z Tours pojawia się pieczona gęś. Dokładniej, przygotowuję gęś pieczoną z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły. Danie to wystarczy na około 8 osób. Składniki to: 1 młoda gęś o wadze około 5 kilogramów, sól, pieprz, suszony majeranek, 3 główki czosnku, 1 kilogram jabłek, 1 pęczek włoszczyzny, 100 gram orzechów laskowych, 1 łyżka masła, 1 słoik powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły, a także 100 mililitrów wytrawnego czerwonego wina.

Sposób przygotowania polega na dokładnym umyciu gęsi, odcięciu lotek oraz kupra. Później wnętrze naciera się solą i pieprzem, do środka daje się też majeranek. Do środka gęsi należy włożyć dwie pełne główki czosnku i obrane ćwiartki jabłek. Na dnie gęsiarki należy ułożyć obraną, pokrojoną na kawałki włoszczyznę, skórki z jabłek oraz tuszkę gęsi. Gęsiarkę przykrywa się pokrywką i wstawia na jeden dzień do lodówki.

Po upływie jednego dnia gęś należy piec około 3,5 godziny, średnio 45 minut przypada na 1 kilogram gęsi. Piec należy w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Orzechy laskowe należy podsmażyć na maśle. Z soku, który wytworzył się w trakcie pieczenia robimy sos: porcjami dodajemy do niego powidła, a następnie wino. Upieczoną gęś kroimy na porcje, póki jest gorąca. Danie podajemy z orzechami i z sosem z powideł. Doskonale sprawdza się z kopytkami.

Myślę, że przepis nie jest wcale trudny do wykonania i właśnie dlatego wam go polecam. Nawet te osoby, które dotychczas nie przygotowywały takiej potrawy nie powinny mieć problemu z jej wykonaniem. Należy tylko odpowiednią uwagę poświęcić pieczeniu gęsiny, żeby się nie spiekła.

Nawet te osoby, które dotychczas nie przygotowywały takiej potrawy nie powinny mieć problemu z jej wykonaniem

Nawet te osoby, które dotychczas nie przygotowywały takiej potrawy nie powinny mieć problemu z jej wykonaniem